marți, 17 mai 2011

Campanie : Discriminarea tinerilor cu handicap la locul de muncă

Motto:
„Cum ar fi să fii TU în locul meu?”

1. Argument
        Motivul pentru care am ales această temă este faptul că, persoanele cu handicap aflate la vârsta specifică ocupării unui loc de muncă sunt, de obicei, marginalizate de societate, fiind astfel incapabile să-și găsească un loc de muncă, datorită dizabilităților. 

2. Obiectivele campaniei

1. Sensibilizarea opiniei publice din municipiul Iași cu privire la gradul de discriminare și marginalizare a persoanelor cu handicap la locul de muncă, pe perioada de desfășurare a campaniei.
2. Informarea cu privire la drepturile și obligațiile în privința ocupării  unui loc de muncă a 10 de tineri cu dizabilități aflați în evidența Centrului Social-Educativ pentru Persoane cu Dizabilități Galata, pe perioada desfășurării campaniei.



3. Ipoteze

          Această campanie urmărește gradul de discriminare a persoanelor cu handicap la locul de muncă, șansele pe care aceștia le au la o viață normală, la un loc de muncă după terminarea formei de învățământ la care iau parte, dacă sunt mulțumiți de serviciile oferite de stat, dar și sensibilizarea opiniei publice.
4. Metodologie

            În elaborarea acestei campanii, au fost folosite ca metode de cercetare atât chestionarul, cât și interviul. 
5. Grupul țintă
Grupul țintă este format dintr-un număr de 10 tineri cu dizabilități, aflați la vârsta specifică pentru ocuparea unui loc de muncă (19-25 ani), aflați în evidența Centrului Social-Educativ pentru Persoane cu Dizabilități Galata.
6. Servicii oferite tinerilor cu handicap
  • Persoanele cu dizabilități vor avea acces la servicii sociale de calitate evitându-se izolarea prin îngrijirea acestora de către membrii de familie;
  • Participarea la activitățile de socializare și recuperare din cadrul centrului de zi va favoriza limitarea fenomenului de excluziune socială în rândul beneficiarilor;
  • Serviciile de dezvoltare a deprinderilor de viață independentă și a competențelor profesionale favorizează și facilitează integrarea socială a persoanelor cu dizabilități. 
7. Analiza chestionarelor
       În concluzie,  putem afirma că aproximativ 72% dintre companii/instituții au în componență cel puțin o persoană cu dizabilități.
De asemenea, conform respondenților, putem constata faptul că majoritatea angajaților cu dizabilități își desfășoară activitățile eficient, iar gradul de handicap nu reprezintă un impediment în îndeplinirea sarcinilor.

8.Concluzii

Potrivit cercetării întreprinse, cea mai mare parte din persoanele intervievate au declarat că au fost discriminate la locul de muncă sau în cadrul unor interviuri pentru obținerea unui loc de muncă.
Sperăm că după această campanie de informare și sensibilizare a opiniei publice, tinerii cu dizabilități să nu mai fie marginalizați pe piața forței de muncă, iar autoritățile să-și concretizeze eforturile pentru a-i ajuta.


Publicat de Done Alexandra și Cojocar Adelina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu