Motivele pentru care o femeie este discriminată la locul de muncă? Sunt numeroase, noi enumerăm 3 dintre ele:
1. Angajatorul poate considera femeia ca fiind inferioară unui bărbat din punct de vedere al eficienței, al inteligenței sau al rapidității. De aceea, se poate întâmpla ca respectivul angajator să prefere să își formeze o echipa exclusiv masculină.
2. Unele domenii sunt considerate a fi destinate în special bărbaților. Spre exemplu serviciul militar, poliția, munca grea, funcții de conducere și altele. Însă femeile au început încet, încet să pătrundă și în astfel de medii și domenii, astfel încât se încearcă o uniformizare a prezenței sexelor în majoritatea domeniilor. Totuși, într-o echipa preponderent masculină, femeile, minoritare fiind, vor întâmpina anumite dificultăți.
3. Femeia este constrânsă de multe ori de maternitate în ceea ce privește locul de muncă. Deși este ilegal, încă mai există firme care concediază angajatele în momentul în care sunt însărcinate.
Articolul 59, aliniatul c din Codul Muncii precizează ca este interzisă concedierea pe durata în care femeia salariată este gravidă, în masura în care angajatorul a luat cunoștinţă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.
Mai mult, protecția maternității la locul de muncă este legiferată prin Ordonanța de Guvern 96/2003.
Potrivit acestui act normativ, orice tratament cu tentă discriminatorie, legat de sarcină sau de concediul de maternitate, constituie o ilegalitate în sensul legii.
De aceea, este interzis ca la angajare să i se solicite unei candidate să prezinte un test de graviditate sau să semneze un angajament că nu va rămâne însărcinată sau că nu va naște pe durata de valabilitate a contractului individual de muncă.
Pentru eliminarea discriminării, legiferarea constă în Legea nr. 202/ 2002, modificată și completată de Ordonanța nr. 84/ 2004, care are drept scop asigurarea egalității de drepturi dintre femei și bărbăți.
Problema deja existentă este însă înrăutățită tocmai de victime. Astfel, femeile preferă să tacă și să nu semnaleze nici un fel de abuz în momentul în care se simt și sunt discriminate într-un mod sau altul. Teama de a nu fi concediate, de a nu mai fi plătite, de a avea probleme mai târziu în cariera și viața personală sau de a fi privite altfel le condamnă la tacere.
Mai mult, femeile nu au încredere în aplicarea legii. Într-adevăr, există firme cu circuit închis, care își închipuie că își pot stabili propriile reguli. Însă, atât timp cât lucrezi cu actele în regulă și depui o plângere referitoare la o anumită manifestare a discriminării, autoritățile vor interveni și vor reglementa situația.
Așa că, în momentul în care ești supusă unui tratament discriminatoriu pentru simplul fapt că ești femeie, nu sta pe gânduri și nu face compromisuri. Adresează-te cu o plângere sau sesizare Inspecției Muncii sau Consiliului Național Antidiscriminare.
În momentul în care cel acuzat va fi adus în instanță, el risca amenzi de până la 15.000 de lei sau chiar închisoare. Așa că renunță la tăcere sau la "soluția" numită demisie. Lucrurile se pot rezolva și în favoarea ta, mai ales că tu nu ai nici o vină pentru toate cele întâmplate.
Postat de Cojocar Adelina
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu