marți, 29 martie 2011

Discriminare, Rasism, Adolf Hitler

      Discriminarea, oricare situație prin care   un grup sau o singură persoană este tratată diferit de ceilalți, de obicei   din cauză  că  aceștia  fac  parte dintr-un grup social sau categorie distinctă.  Aceste  categorii   pot  fi   religia,  sexul ,  vârsta    sau     handicapurile.   Discriminarea   poate  fi  văzută  ca  favorabilă    sau nefavorabilă. Cu toate acestea, în limbajul modern, 'discriminarea' este considerată de obicei nefavorabilă.

I. Rasismul
Una dintre cele mai dure forme   de  discriminare  (în  special în  Statele Unite) este îndreptată direct către grupurile de rasă diferită. Constituția Statelor  Unite includea legalitatea sclaviei, aceasta fiind cea mai înaltă formă  de  discriminare.   Odată   cu Proclamația de Eliberare  și  cu  alte  proclamații  care  au  urmat  Războiului  Civil American,     a fost schimbat statutul  legal  al  Afro-Americanilor. Una  dintre  cele mai importante decizii luate este adoptarea unei legi neconstituționale de a interzice discriminarea de rasă. Din cauza absenței unui  număr  suficient  de  mare  de  legi , discriminarea față de americanii negri a devenit posibilă.
Practica discriminării a rămas fără nici un adversar, până în 1941, când Președintele Franklin D. Roosevelt a dat un ordin pentru  a  interzice   discriminarea în angajament. Statele au început să facă legi împotriva discriminării în 1945. Până în 1964, cand Actul Drepturilor Civile a înlocuit în mare parte   legile  statului ,  25 de state au interzis în mod legal  discriminările în  angajament  și  alte  31  aveau   legi împotriva discriminării în public.
La nivel național, o lovitură majoră împotriva discriminării a fost decizia Curții Supreme în mai 1954, în care separarea intenționată a copiilor negri de ceilalți studenți în școlile publice a fost declarată ca o violare al Amendamentului al 14-lea din Constituție. Din cauza opoziției foarte puternice, Congresul a trebuit să facă apel la Actul Drepturilor Civile din 1957, dar numai dreptul de a vota a fost adresat în mod specific. Actul Drepturilor Civile din 1964 a interzis rasismul în majoritatea hotelelor, restaurantelor și altor facilități publice. 
Americanii Asiatici au suferit și ei, la rândul lor, discriminarea. Cea mai evidentă actiune de genul acesta este evacuarea forțată a Americanilor Japonezi de pe coasta de Vest pe durata celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945) -- un eveniment susținut de Curtea Suprema în 1944 dar respins de Congres cu mulți ani mai târziu.

II. Discriminarea față de femei

Femeile americane au fost victimele discriminării pe tot parcursul istoriei. Ele erau discriminate prin vot, angajament, și alte drepturi civile. În 1960, femeile au format o organizație pentru drepturi egale cu ale bărbaților. Ele au format Organizația Națională  pentru  Femei  și  alte  grupuri care   cereau  egalitate  în  educație , angajament și guvernare. Un rezultat al Actului Drepturilor Civile, femeile au avut niște câștiguri împotriva discriminărilor de angajament. În 1972, Congresul a creat Amendamentul pentru Drepturi  Egale (ADE)  pentru  Constituție.  ADE-ul  a  fost creat pentru a elimina orice urmă de discriminare legală împotriva femeilor. Deoarece doar 35 din cele 38 de state necesare au votat acest amendament, nu s-au putut aduna destule voturi pentru a pune în aplicare planul. Cu toate că acest lucru a fost o înfrângere  pentru  mișcarea  feministă ,  lucrând  pentru ADE a  creat  o conducere de femei politicieni foarte dezvoltată.

Adolf Hitler (1889-1945), politician German, lider militar și unul dintre dictatorii cei mai puternici ai secolului XX  a covertit Germania într-o societate complet militarizată și a lansat Al Doilea Război Mondial în 1939. A creat din Anti-Semitism bazele propagănzii sale. A sperat să cucerească întreaga lume, iar pentru o perioada de timp a dominat aproape întreaga Europă și o parte din Africa de Nord. A pus la punct măsuri de sterilizare și eutanasie pentru a-i susține ideile de puritatea rasei Germane și a cauzat măcelul a milioane de evrei, oameni slavi, rromi, și mulți alții, pe toți aceștia considerându-i inferiori.

 Hitler a lăsat Germania și o mare parte din Europa în ruine. Peste 60 milioane de persoane au murit în al Doilea Razboi Mondial, iar alte zeci de milioane și-au pierdut casele și sănătatea.
 
Postat de Ungureanu Valentina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu